Информация за Връщане на стока

Може да върнете закупена от нас стока в рамките на 14 дни, считано от датата на получаване на пратката, ако продуктът/продуктите са със запазен търговски вид – да не са носени, прани, гладени, зацапани и др. Върнатата пратка трябва да бъде придружена от попълнена бланка за замяна или връщане на закупена стока.

Връщането може да се извърши с куриерска фирма по избор на клиента, заедно с попълнената бланка до адрес: 

гр. Кърджали 

получател: ЕТ Касабланка

ул. Язовирска 2

тел: 0896705131

или до офис на Еконт или Спиди

Артикулите трябва да бъдат със запазен търговски вид - да не са носени, прани, гладени, зацапани и др., с оригинална опаковка и етикет.

 

Разходите за връщане са:

  • При замяна на продукт с друг размер, цвят или друг модел, транспортните разходи са за сметка на клиента в двете посоки.
  • При връщане на продукт за възстановяване на сума, транспортните разходи за връщане са за сметка на клиента.
  • При връщане на продукт в случай на рекламация (дефектен продукт), куриерските разходи за връщане и замяна на стока са за сметка на Franco Ferucci. Необходимо е, преди да предприемете каквито и да било стъпки, първо да се свържете с нас, за да разгледаме Вашата рекламация.
  • Пратки, изпратени към нас с начин на плащане „наложен платеж“ няма да бъдат приемани.

Опциите, които предлагаме са:

  • замяна с друг продукт – може да изготвите нова поръчка в страницата на магазина, като в поле „Коментар по поръчката“ впишете, че поръчката е за замяна на друга, която връщате към нас или да се свържете с нас на телефонен номер +359 898561819 или имейл адрес – shop@fashionbreak.eu, за да заявите Вашето желание.
  • Възстановяване на сума – осъществява се само по банков път в рамките на 14 календарни дни от датата на получаване на върнатия продукт като ни предоставите банкова сметка (IBAN и титуляр на сметката), по която да бъде преведена дължимата сума.
    В случай, че плащането е направено с банкова дебитна/кредитна карта – Възстановяването на суми се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата с която е направено плащането в срок от 3 работни дни.